Bireylerin duygu durumları beslenme durumunu etkiler. Yapılan çalışmalarda, evde geçirilen sürenin artması, artan endişeler ve stres, duygu durumuna bağlı yiyecek tüketme (özellikle karbonhidratlı gıdaları) arzusunun artması, duygusal yeme ve fiziksel aktivitenin azalması, vücut ağırlığında istenmeyen artışlara neden olduğunu göstermektedir.
Karbonhidrattan zengin besinlerin, mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin artışını sağlayarak anti-stres etki sağladığı bilinmektedir.
Ancak serotonin, yüksek karbonhidratlı gıdalar dışındaki diğer kaynakları olan: hindi eti, balık, süt ve ürünleri, ceviz, yumurta, muz, ananas, erik, fındık, kuru meyveler, ıspanak, nohut gibi besinlerden sağlanarak, stres düzeyi azaltılabilir, iştah kontrolü sağlanabilir ve sağlığı tehdit edecek hızlı vücut ağırlığı kazanımı engellenerek immün sistemde güçlendirilebilir.
İnsan sinir sisteminde bol miktarda bulunan, besin ve duygu durumu arasındaki ilişkiyi etkileyen diğer bir besin öğesi ise omega-3 yağ asitleridir. EPA, DHA içeren omega-3 yağ asitlerinden zengin besinler ise yağlı balıklar, deniz ürünleri, keten tohumu, kanola ve cevizdir.
DİYETİSYEN HANDE GÜNGÖR