İçeriğe geç

İnflamasyonu Önleyen Besinler, Meyveler..

İnflamasyonu Önleyen Besinler, Meyveler..

İnflamasyon, parmağınızı kestiğinizde oluşan enfeksiyona benzer bir durumdur. Bu akut inflamasyon durumu vücudunuzda yaralanmayı durdurmak ve iyileştirmek için bir tepkiyi tetikler. Ancak iltihaplanmanın durmayan ve iyileşmeyen başka bir türü daha vardır; acıtabilen ve zarar verebilen iltihaptır. Bu kronik inflamasyondur. Kronik inflamasyon hücrelere, dokulara ve organlara zarar verebilir. Sağlık uzmanları, yavaş yavaş gelişen bu inflamasyonun, kalp hastalığı, diyabet ve birçok kanser türü gibi önemli kronik hastalıkları tetikleyebileceğini bildirmektedir.

Daha fazla inflamasyon, daha fazla hastalık riski demek…

İşte bu inflamasyonu ve hastalık riskini azaltmak MÜMKÜN!

Meyveler, vücudumuzu kalp hastalıkları, diyabet, bazı kanser türleri ve bağırsak hastalıklarından korumada önemli olan anti-inflamatuar bileşikler açısından oldukça ZENGİN!

Meyveler özgün tatlarında bulunan fitokimyasallar olarak adlandırılan bitki bazlı bileşikler antioksidan ve antiinflamatuar ajanlar olarak hareket ederek inflamasyon seviyelerini azaltmaya ve inflamasyonun zararlı etkilerini ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Ayrıca kolesterolü düşürmek, Alzheimer hastalığı ve felç riskini azaltmak, kan basıncını iyileştirmek, kalp hastalığına karşı koruma sağlamak ve hatta egzersiz sonrası ağrı ve acıyı azaltmak gibi ek sağlık yararları da vardır.

Tüm meyveler hastalık koruyucu besinler açısından zengin olma eğilimindeyken, bazıları antiinflamatuar faydaları nedeniyle beslenme dünyasında özel ilgi görmüştür.

Çilek ve böğürtlenden kızılcık ve yaban mersinine kadar bu meyveler özellikle antioksidan ve antiinflamatuar aktivite açısından çok güçlüdür. Meyveler, lif ve C vitamininin yanı sıra, antosiyaninler ve ellagik asit gibi bitki pigmenti fitokimyasallarına da sahiptir ve bunlar, sağlık açısından faydalarını arttırır. Araştırmalar meyve tüketimini artırmanın kalp hastalığı, Alzheimer hastalığı ve diyabet riskinin azalmasıyla bağlantılı olduğunu gösteriyor.

Elmalar ve armut. Belki de günde bir elma hakkında söyledikleri doğrudur. Yaklaşık 35.000 kadın üzerinde yapılan bir araştırma, bu meyvenin ve akrabası olan armutun tüketilmesinin, kalp hastalığından ölüm riskinin azalmasıyla bağlantılı olduğunu buldu. Elmanın tüm renklerinin yıldız bileşenleri (lif, C vitamini, pektin ve polifenoller) öncelikle hayvan çalışmalarında antiinflamatuar etkilerle ve bağırsaktaki faydalı mikropların artışıyla ilişkilendirilmiştir.

Sert ve çekirdekli meyveler. Kiraz, şeftali, kayısı ve erik sert çekirdekli meyvelerin örnekleridir. Bu meyveler lif, C vitamini, potasyum ve renkleriyle ilişkili çeşitli fitokimyasallar içerir. Örneğin sert çekirdekli meyveler arasında araştırmada en payın sahibi kiraz. Bazı çalışmalar kirazların egzersiz sonrası ağrı ve acıyı azaltabildiğini ve aynı zamanda gut atağı riskini azaltabildiğini öne sürüyor. Kirazda bulunan yüksek seviyedeki fenolik bileşikler inflamasyonun azaltıcı etkisinin temel sebebi olabilir.

Narenciye. Portakal, greyfurt, limon ve misket limonu C vitamini açısından zengindir. Ayrıca lif, potasyum, kalsiyum, B vitaminleri, bakır ve flavonoidler ve karotenoidler gibi antiinflamatuar fitokimyasallar da içerirler. Turunçgiller üzerinde çok az insan araştırması olmasına rağmen, turunçgillerde bulunan besinlerin kalp koruyucu etkileriyle ilişkilendirilmiştir.

Narlar. Özellikle nar tohumları, C ve K vitaminleri, potasyum, lif ve antosiyanin ve resveratrol gibi güçlü fitokimyasallar açısından önemli bir kaynaktır.

Üzüm. Bu çekirdekli meyveler lif, C ve K vitaminleri ve güçlü fitokimyasallarla doludur.

Doğal şeker ve fitokimyasallar içeren meyveler vücudumuzu hastalıklardan korumak için gereklidir. Her gün en az 2 porsiyon ya da yaklaşık 300 gram ya da 2 bardak kadar renkli, çeşitli meyve yemek, antioksidan aktiviteyi artırarak inflamasyondan korur, hastalık riskini azaltır.

Son bir tüyo..

Mevsimlere göre yemek yemek… Yazın üzüm ve sert çekirdekli meyveleri, sonbaharda elma ve armutları, kışın hurma ve narları, ilkbaharda ise narenciye ve kirazları seçmek.

 

Sağlıklı günler.

 

DİYETİSYEN HANDE GÜNGÖR

Kaynak: HARVARD MEDICAL SCHOOL – HARVARD HEALTH PUBLISHING

Visit Us On InstagramVisit Us On YoutubeVisit Us On FacebookVisit Us On Linkedin