Beslenme Nedir? Ne değildir¿
Merhaba dediğimiz her yeni güne alışkanlıklarımız ya da inandıklarımızın gereğine göre beslenerek başlıyoruz. Kimi zaman açlığımızı bastırmak, karnımızı doyurmak, yemek saatini değerlendirmek için kimi zaman ise keyifli zaman geçirmek, sosyalleşmek, topluma uyum sağlamak, geleneksel sofralarda yeni lezzetler denemek için besleniyoruz.
Peki beslenme deyince anlamamız gereken nedir bir bakalım…
Beslenme;
❌Sadece açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak ya da canının çektiği şeyleri yemek içmek değildir.
✅Sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranıştır.
❌Sadece diyet yapmak, düşük kalorili beslenmek, yağı/ekmeği kesmek değildir.
✅ Vücutta işleyen mekanizmanın çalışması için gereken tüm bileşenlerin uygun miktarlarda vücuda alınmasıdır.
❌Zayıf olmak, fit kalmak, yanlış beden algısı, sağlıklı görünmek için vücudumuzu cezalandırma amacıyla eziyet boyutunda aç kalmak değildir.
✅Beslenme yaşamın sürdürülebilmesi için ihtiyaçtır.
❌Besinlere sadece yararlı-zararlı, diyet olan-diyet olmayan, düşük kalorili-yüksek kalorili diye bakmak değildir.
✅Vücudun enerji ve besin öğesi ihtiyacını sağlamak için besin kaynaklarının bir denge içinde ihtiyaca yönelik olarak tercih edilmesidir.
❌Geleneksel besinleri reddetmek, kaçamak diye adlandırmak değildir.
✅Her besinin bir besin grubuna ait olduğu bilgisiyle yeterli ve dengeli besin alımına odaklanmaktır.
❌Yüksek bütçeli olmak zorunda değildir.
✅Her bütçeye göre planlanabilir.
❌Haşlama, yağsız, lezzetsiz besinin sağlıklı olduğunu düşünmek demek değildir.
✅Tüm pişirme yöntemlerini en sağlıklı şekilde kullanmayı öğrenerek yeni lezzet algısını geliştirmeye çabalamaktır.
❌3-5 günlük kısa süreli kısıtlayıcı diyetler değildir.
✅Sürdürülebilir yaşam tarzı değişiklikleri gerektirilen beslenme alışkanlıklarıdır. Amaç yüksek miktarda değil, az, doyurucu ve kaliteli beslenmeyi sağlamak olmalıdır.
❌Tek düze, mükemmeliyetçi, yazılı bulunsun diye istenen diyet listelerine sıkıştırılacak kadar basit değildir.
✅Çeşitli, renkli, gereksinimleri karşılayan, yaşam şartlarına uygun, beslenme alışkanlıklarını birdenbire değiştirmeyen, uyum sağlanabilir, zamanla iyileştirilebilir, kendi hayatımıza entegre edilebilir, dinamik beslenme planı ve beslenme takibidir.
❌’Hastayken yapılacak iş değil’ düşüncesiyle sağlıklı alışkanlıkları görmezden gelip, kontrolsüzce yemek demek değildir.
✅Bağışıklığımızı güçlendirmenin, hastalıklarla başetmenin temel yolunun sağlıklı beslenmeden geçtiğini bilerek en çok da hastalık dönemlerinde yeterli-dengeli ve doğru beslenmenin yollarını aramaya başlamak demektir.
❌’Battı balık yan gider’ düşüncesiyle kontrolsüz yemek değildir.
✅ ‘İhtiyacım kadar yemek’ düşüncesiyle gereksinimler doğrultusunda bir denge içinde beslenmektir.
❌Sağlıksız, zararlı, kötü besinleri ödül olarak değerlendirmek demek değildir.
✅Sağlıksız besin tercihlerini yeni, sağlıklı lezzet algısına uygun olanlarla değiştirmeyi istemek, sağlıklı beslenmeye uygun olarak hazırlanan besinlere ulaşmayı ya da bu besinleri tercih etmeyi hedeflemektir.
❌”Hocam bu lezzetli ama kötü besinleri hiç mi yemeyeceğiz”, “siz hiç yemiyor musunuz yapmayın şimdi”, “bir kere yesek bir şey olur mu” gibi düşüncelerle kendimizi kandırmak demek değildir.
✅Kötü besinleri kabullenmek, onlara olan düşkünlüğümüzü ve bağımlılığımızı azaltmak için çabalamak ve bu besinleri daha doğru şekilde tüketmenin yollarını öğrenmektir.
❌Her besini herkes yiyor diye ya da tadı çok güzel diye yemek değildir.
✅Gıda endüstrisinin insanlığı beslemek dışında, arz talep ilişkisine cevap vermek için üretim yaptığı gerçeğini görmektir.
Peki ya siz hala beslenmenin sadece diyetten ibaret olduğunu mu düşünüyorsunuz?
İnanmadan, güvenmeden ve sürdürmeden sonuç alınacak bir yol değildir belki😊 ancak uzun, zorlu ve imkansız görünse bile sizi rengarenk çiçeklerin, huzur, mutluluk ve sağlığın beklediği kocaman bir düzlüktür.
Sağlıklı günler…
DİYETİSYEN HANDE GÜNGÖR