U.S. News & World Report’ a göre her yıl belirlenen “En İyi Diyetler” kategorisinde “2024 En İyi Kilo Verme Diyetleri” arasında yer alan ilk 3 diyet:
1. WEIGHWATCHERS DİYETİ
WeightWatchers Diyeti, beslenme bilimi, davranış değişikliği ve sosyal destek yoluyla kalıcı kilo kaybına odaklanır. Uzun süreli kilo verme serüveninde bireyin sürdürülebilir alışkanlıklar geliştirmesi başarı oranını arttırır. Bu diyet, bireyin yiyeceklerle ilişkilerini değiştirerek daha sağlıklı beslenmesine ve daha fazla hareket etmesine yardımcı olmak için bütünsel bir yaklaşım benimsemesine katkı sağlar.
WeightWatchers Diyeti, besinleri ortalama kalorisine ve içeriğe bağlı olarak gruplayarak puanlar. Diyette doymuş yağ oranı ve ilave şeker oranı yüksek yiyecekler bulunması ile süreçte esneklik, tercih edilebilirlik, çeşitlilik artırılması sağlanır. Tabi yüksek puan içeren bu besin tercihleri yapıldığında uzman desteğiyle doğru miktar ve örüntüde dengeli beslenme planı yapılması yönünde yönlendirmelere ihtiyaç duyulur. Bu besin seçimleri yapıldığında diyette “sıfır puan” olarak adlandırılan kalorisi düşük, lif içeriğinden zengin sağlıklı besin seçiminin arttırılması önerilir.
“Sıfır Puan” Yiyeceklerden Bazıları:
- Lif oranı yüksek meyveler,
- Nişastalı olmayan sebzeler,
- Fasulye,
- Kümes hayvanları,
- Yumurta,
- Yağsız yoğurt,
- Patlamış mısır.
Bu diyet şekli, özellikle fastfood, şeker, tatlı, hamurlu yiyecekler tüketmeyi seven ancak kilo vermeyi hedefleyen bireylerde yavaş ve kademeli bir kilo kaybı sağlar.
WeightWatchers Diyeti, kilo verme sürecinde bu besinlere yönelmenin istek mi yoksa alışkanlık mı olduğunun anlaşılması, bu tercihlerin daha sağlıklı olanlardan yana seçilmesi konusundaki öneriler ile beslenme farkındalığına ve kişiselleştirmeye odaklanır.
Ayrıca bilinçli davranış değişikliği sağlanmasına ve yeme davranışlarının sosyolojik(toplumsal), psikolojik(duygusal) ve fizyolojik etkilerinin uzman kontrolünde değerlendirilmesine imkan tanır.
2. AKDENİZ DİYETİ
Eğer batı tarzı beslenme (fastfood, şekerli ve hamurlu yiyecekler, yüksek et tüketimi) şeklinden uzaklaşmaya ve hareketi arttırmaya karar verdiyseniz, en iyi ve sağlıklı diyet olan Akdeniz Diyeti ile kilo vermek mümkündür.
Ancak Akdeniz Diyeti ile kilo vermeyi başarmak için, fiziksel aktivitenizi arttırmalı, bilgisel seçimler yapmalı, porsiyon kontrolüne dikkat etmeli ve sağlıklı bile olsa yüksek kalorili yiyeceklerden kaçınmalısınız. Örneğin, zeytinyağı, peynir ve kuruyemişlerin aşırı tüketimi de tıpkı dondurma ve kurabiye gibi kilo vermenizi engelleyecektir.
Araştırmalar ile Akdeniz Diyetini düşük karbonhidrat içerecek şekilde uygulanmasının kilo kaybına destek olabileceği belirtilmektedir.
Sonuçta beslenme uzmanı kontrolünde düşük kalorili ve düşük karbonhidratlı Akdeniz Diyetinin etkin bir egzersiz programı ve danışmanlığıyla desteklenmesi başarılı bir kilo kaybı ve bel çevresi incelmesi sağlar.
3. HACİMSEL DİYET
Hacimsel diyet, meyveler, sebzeler, tam tahıllar ve az yağlı süt ürünleri gibi besin açısından yoğun, düşük kalorili ve hacimli gıdaların tüketilmesini içerir.
Özellikle büyük porsiyonlarda yiyecek tüketmek ve yanlış yeme alışkanlıkları sebebiyle artan mide hacmi ve buna bağlı artan açlık hissi kilo kazanımını arttırır.
“Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi” verilerine göre yüksek hacme sahip kalori oranı düşük olan yiyeceklerin su ve lif içeriği yüksektir ve bu bireylerin tok hissetmesine yardımcı olarak kilo vermeyi kolaylaştırır.
Hacimsel diyet, yiyecekleri kalori yoğunluğuna göre dört gruba ayırır.
Birinci Kategori: Çok Düşük Yoğunluk
Bu kategorideki yiyecekler hacimsel diyetin temelini oluşturur ve tok hissetmenize yardımcı olmak için yüksek lif ve su içeriği sahiptir.
- Taze Meyveler.
- Kuşkonmaz, brokoli ve Brüksel lahanası gibi nişastalı olmayan sebzeler.
- Et suyu bazlı çorba.
- Yağsız süt, süzme peynir ve yoğurt gibi yağsız süt ürünleri .
İkinci Kategori: Düşük Yoğunluk
Bu kategorideki yiyecekleri ölçülü olarak tüketmeniz teşvik edilir.
- Tam tahıllar .
- Kümes hayvanları ve balık gibi yağsız proteinler .
- Baklagiller .
- Patates , mısır ve kabak gibi nişastalı sebzeler .
Üçüncü Kategori: Orta Yoğunluk
Orta kalori yoğunluğuna sahip besinler ara sıra ve küçük porsiyonlarda tüketilmelidir. Kilo vermek için uzman kontrolünde diyete eklenmelidir.
- Tam yağlı süt, peynir ve dondurma dahil yüksek yağlı süt ürünleri.
- Beyaz ekmek, unlu mamuller ve beyaz pirinç gibi rafine karbonhidratlar.
- Yağlı et ve balık.
- Salata sosu.
Dördüncü Kategori: Yüksek Yoğunluk
Yüksek yoğunluklu gıdalar işlenmiş, şeker yüklü ve yağ oranı yüksek gıdaları içerir. Kilo vermek için diyetten çıkarılmalıdır.
- Tereyağı.
- Şekerler.
- Cips.
- Çikolata.
- Kızartılmış yemeklerde bulunan yağ, Patates kızartması ve pizza gibi ultra işlenmiş gıdalar.
- Krakerler.
- Kavrulmuş, tuzlanmış çerezler.
Hacimsel diyet ile kilo vermek için, ilk iki kategorideki besinleri ağırlıkla tüketmelisiniz. Diğer kategorideki besinleri azaltarak uzman kontrolünde belli aralıklarla ve denge içinde tüketebilirsiniz.
Yapılan araştırmalar, aşırı kilolu veya obezitesi olan ve kalori kısıtlı diyet yapan hastaların diyet lifi alımının arttırılmasının, diyete uyumunu destekleyerek kilo kaybını arttırdığını göstermektedir.
Hafif bir yıl olması dileğiyle..
DİYETİSYEN HANDE GÜNGÖR
Kaynak: https://health.usnews.com/best-diet/best-weight-loss-diets